בהרבה כתבות אנחנו מדברים על הטיפים והטריקים שיעזרו לכם עם לימודי שפה זרה. למשל, איך ללמוד אוצר מילים בשפה זרה במהירות, או איך אפשר לתרגל שפה זרה בפחות מ-5 דקות. אך הפעם, בחרנו להתמקד דווקא בצד השני של המשוואה הזו – בטעויות שרוב האנשים עושים במהלך לימוד שפה זרה.
כדי להבהיר קצת את הנושא, לא מדובר בטעויות ספציפיות שאתם עושים כאשר אתם מדברים, קוראים או כותבים. זה משהו שייחודי לכל שפה (באנגלית, יש טעויות שרוב הישראלים עושים). בכתבה זו אנחנו רוצים לדבר על טעויות שרוב האנשים עושים תוך כדי לימודי שפה זרה – שמשפיעות על הלמידה עצמה.
לטעויות יש מקום חשוב בחיים. כאשר אנחנו עושים משהו בפעם הראשונה, רוב הסיכויים שלא נצליח לעשות אותו בצורה מושלמת. אבל ככל שנתרגל, ונבין מה עשינו לא בסדר, כך נוכל להתקדם. אם תדעו מראש את הטעויות שרוב האנשים עושים במהלך לימודי שפה אונליין, או לזהות את הטעויות שאתם כבר עושים בלי לשים לב, תוכלו להתקדם ולהגיע לרמה המושלמת.
הרבה אנשים ניגשים ללימודי שפה זרה עם המטרה “לשפר את כישורי הדיבור,” או פשוט “לדעת את השפה יותר טוב.” אלה הן מטרות מופשטות, שהופכות את הלימודים למתסכלים. אם אין לכם מטרה שאתם יכולים לשים עליה אצבע, איך תדעו אם השגתם אותה?
איך לתקן את הטעות
כדי להצליח בלמידה, אתם צריכים לשים לעצמכם מטרות ספציפיות, שאפתניות, מציאותיות, שניתן למדוד אותן, ולתחום אותן בזמן.
לדוגמא, במקום לומר “אני רוצה לדבר גרמנית,” אמרו “עד סוף החודש, אני רוצה ללמוד את 10 השימושים הנפוצים ביותר של פעלים מתפרקים בגרמנית.” המטרה הזו הרבה פחות מפחידה וניתן לתכנן את הצעדים שצריך כדי להשיג אותה, כמו לקרוא באופן כללי על הנושא, לחפש דוגמאות של משפטים המשתמשים בפעלים ולתרגל כתיבה ואמירה שלהם.
טעות נפוצה נוספת היא כאשר תלמידים לא בוחנים את ההתקדמות שלהם, ולא חוגגים את ההישגים שלהם. אם אין לכם מטרה ברורה (כפי שציינו בסעיף 1), קשה לדעת כמה הצלחתם להתקדם. אולי אתם מרגישים שאתם מדברים יותר טוב, או יודעים יותר מילים, אבל אי אפשר לדעת במאה אחוז. בחינת ההתקדמות שלכם גם תעזור לבדוק מה עשיתם לא בסדר.
איך לתקן את הטעות
הרהור על תהליך הלמידה שלכם הוא מרכיב חשוב בלימודי שפה אונליין בצורה יעילה. מה עבד בחודש שעבר? מה לא? מה אתם עומדים לעשות אחרת החודש? האם המטרה שלכם שאפתנית מדי או לא שאפתנית מספיק? כאשר תדעו את התשובות לשאלות האלה, תוכלו להתקדם מהר יותר!
יכול להיות שאתם תמיד מסתכלים על אותן דוגמאות למשפטים כדי ללמוד דקדוק, או עוברים על אותה רשימת מילים בכל פעם שאתם לומדים אוצר מילים. זה מפתה לקרוא את אותו ספר לימוד כל הזמן, אבל זה יכול גם להיות מונוטוני.
איך לתקן את הטעות
החליטו שאתם עושים משהו ואז עוברים הלאה. אם המטרה שלכם היא ללמוד 10 מילים חדשות, עברו עליהן עד שתדעו אותן, ואז תנו להן לנוח עד לחודש הבא, בו תרעננו את הזיכרון שלכם. השתמשו באותו העיקרון כאשר אתם לומדים נושאים מורכבים יותר. ככל שתראו יותר דוגמאות, ממגוון ספרים ומקורות, כך יראו מושגי השפה החדשים מוכרים יותר. אז קראו משהו, ושימו אותו בצד עד החודש הבא.
יכול להיות שאתם רק קוראים סיפרי לימוד, רק מקשיבים לפודקאסטים, או רק לומדים דקדוק. צורת הלמידה הזו תגרום לכם להתייאש מהר יותר, בגלל שהיא יכולה לשעמם. עם הצורת הלמידה הזו אתם גם לא מפתחים את כל הכישורים שאתם צריכים עבור ידיעת שפה באופן שוטף. למידת גרמר באופן אקסלוסיבי, למשל, לא תגרום לכם לדבר כמו המקומיים.
איך לתקן את הטעות
לימודי שפה זרה הם תהליך הוליסטי, שמצריך כמה שיותר מגוון. קראו ספרים, מתכונים וביקורות סרטים, האזינו לפודקאסטים, חדשות ושירים, למדו אוצר מילים מתוך ספרים ומשיחות. אל תסמכו על כרטיסי אוצר מילים בלבד כדי ללמוד מילים חדשות – היו יצירתיים והשתמשו בכל פעם בפעילויות שונות.
להרבה תלמידים יש נטייה ללמוד אוצר מילים בקבוצות. כשהם מתחילים ללמוד שפה, הם לומדים מילים על בעלי חיים, בגדים, משפחה וכו’. לאחר מכן הם עוברים לתחומים מתקדמים יותר. שיטה זו אולי תיתן לכם אוצר מילים מתקדם בנוגע למדע, אך היא לא תאפשר לכם לנהל שיחה עם החברים על מה שעשיתם השבוע.
איך לתקן את הטעות
למדו אוצר מילים שסביר שתזדקקו לו בשיחה. מהן המילים הנפוצות ביותר בשפה שאתם לומדים? למדו אותם במקום ללמוד בעלי חיים. האם יש מצבים ספציפיים שבהם אתה נתקעים ולא יכולים לחשוב מה לומר? רשמו הערה בצד בכל פעם שזה קורה והתמקדו באותו הנושא כאשר אתם לומדים אוצר מילים.
יש לומדי שפה שכל כך רוצים להבין את מושגי הדקדוק של שפת היעד שלהם, עד שהם שוכחים שהם יכולים לתקשר בשפה בלי בהכרח “לדעת” דקדוק כלשהו. אם אתם מתמקדים יותר מדי בשינון כללי הדקדוק, אתם עלולים עלולים להזניח תחומי למידה אחרים, כגון פיתוח כישורי תקשורת, העשרת אוצר המילים או שיפור כישורי ההקשבה.
איך לתקן את הטעות
נסו ללמוד דקדוק בהקשר כלשהו. אם יש נקודה ספציפית שתרצו להבין, כמו זמן עבר, קראו עליה, אך שלבו זאת עם המון דוגמאות והתחילו להשתמש במה שלמדתם מיד. ברגע שתתחילו לתרגל, מה שלמדתם יהפוך לטבע שני ואפילו לא תחשבו על זה כדקדוק.
אחת הדרכים לתרגל את הלמידה היא למצוא שותף לשיחה. אם אתם לא מכירים מישהו שדובר את השפה, אתם יכולים להתחיל שיעורים פרטיים עם לינגולרן כדי לתרגל שיחה עם מורים דוברי שפת אם.
אחת הסיבות הנפוצות ביותר לכך שתלמידים מפסיקים לימודי שפה אונליין היא שיעמום. אין להם שום עניין לעבור על רשימות אוצר מילים או לקרוא סיפורים קצרים על נושאים שלא נוגעים לחיי היום יום שלהם. מה שלומדי שפה רבים לא מבינים, זה שיש להם את הכוח להפוך את לימודי השפה הזרה למעניינים.
איך לתקן את הטעות
חברו את לימודי השפה הזרה לתחומי העניין שלכם. מתעניינים בספורט? השתמשו בבלוגים העוסקים בספורט כדי לתרגל קריאה בשפת היעד. מצאו שותף לשיחה באינטרנט שאוהד את אותה קבוצת כדורגל. למדו אוצר מילים שיעזור לכם לדבר על ספורט. צפו בהדרכות ביוטיוב בשפת היעד, שמסבירות איך להתאמן ביעילות.
שילוב תיאוריה עם תרגול הוא המפתח ללמוד שפה בהצלחה. למידה של אוצר מילים וקריאה אכן תעזור לכם להתקדם, אך עליכם לשלב זאת עם תפוקה. אחרת, תדעו לקרוא ולהקשיב בצורה שוטפת אך לא לדבר שוטף.
איך לתקן את הטעות
כשאתם לומדים מילים חדשות, נסו להכניס אותן למשפטים בהקדם האפשרי – אפילו אם זה רק משפט אחד. זו דרך נהדרת לשנן את אוצר המילים בהקשר, תוך כדי תרגול כישורי הדיבור. ישנן גם הרבה דרכים לתרגל את כישורי הדיבור אם אין לכם עם מי לדבר. אתם יכולים לתאר את העולם סביבכם, להגיב לחדשות שאתם צופים בהן בשפת היעד או להעביר לעצמכם מצגות קטנות בנושא שמעניין אתכם.
לחלופין, תוכלו למצוא מפגש חילופי שפה במקום בו אתם גרים (פשוט חפשו בגוגל), להיכנס לקבוצות פייסבוק כדי למצוא חברים ללימודים אונליין, או להירשם לשיעורים עם לינגולרן. הקפידו לדבר לעתים קרובות – זה יעזור לכם להתקדם וישפר את המוטיבציה שלכם בו זמנית!
כל אלה הן טעויות ששווה לכם לתקן במהלך לימודי שפה באינטרנט, אך חשוב להבין שטעויות הן חלק אינטגרלי בתהליך הלמידה. אם עד עכשיו למדתם בצורה שלא עזרה לכם להתקדם, זהו מה עשיתם לא בסדר, וחפשו שיטת למידה אחרת.
3 צעדים שיעזרו להתגבר על הפחד בדיבור שפה זרה – בדיבור צריך לאלתר הרבה יותר ולהגיב מהר, לכן להרבה לומדי שפה יש פחד להתחיל.
כמה זמן ביום צריך להשקיע בלימודי שפה כדי באמת להצליח? – התשובה לכמה זמן ביום מספיק להשקיע משתנה מאדם לאדם בהתאם ללוח זמנים שלהם ולנסיבות.
לינגולרן הינו אתר לימוד שפות באינטרנט, המאפשר לכם לעשות קורס שפות למתחילים, או לשפר את מיומנויות השפות שלכם וללמוד שפות עם מורים מנוסים וחומרי לימוד מעולים, בכיתה וירטואלית מתקדמת המאפשרת תקשורת נוחה בין המורה לתלמיד.