1. فَعَلَ – פָעַל
2. فَعَّلَ – פָעַّל
3. فَاعَلَ – פָאעַלָ
4. أَفْعَلَ – אָפְעָלַ
5. تَفَعَّلَ – תָפַעַّלַ
6. تَفَاعَلَ – תָפַאעַלַ
7. إِنْفَعَلَ – אִנְפַעַלַ
8. إِفْتَعَلَ – אִפְתַעַלַ
9. إِفْعَلَّ – אִפְעַלַّ
10. إِسْتَفْعَلَ – אִסְתַפְעַלַ
ככלל, הן בספרותית והן במדוברת אנו רואים כי הפעלים מושתתים על הבניינים בערבית, כאשר בספרותית אנו רואים עדות מובהקת לכך לעומת הערבית המדוברת. דוגמה מובהקת לכך ניתן לראות כאשר אנו מדברים על הבניינים בערבית על בניין 4 – בניין أَفْعَلَ. בספרותית תצורת הבניין תישארו לעולם כפי שהיא בכלל הטיותיה בעבר, הווה, עתיד וכו’. בהשוואה לכך, במדוברת אנו עדים למעין “תופעה” בה משמיטים את ה- أَ, שהיא הסימן הייחודי של בניין 4 וכך מתקבל לנו פועל שדומה לפעלים בבניינים 1 ו-2.
כפי שאנו רואים בעברית – בכלל הבניינים בשפה יש לנו את צורת הבסיס של הפועל, שהיא תצורת עבר גוף נסתר (לדוגמה- אכל). בשפה הערבית יש את אותו דבר בדיוק – תצורת בסיס של פועל שניתן להטות בגופים וזמן שונים – לדוגמה: הָלַך (עבר), יֶלֶך (עתיד) – אותו דבר ניתן לעשות בבניינים בערבית- ذَهَبَ (עבר), يَذْهَبُ (עתיד).
יתרה על זאת, אם נבחן את הבניינים בערבית נראה שהם זהים לחלוטין בחלקם בהשוואה לשפה הערבית.
דוגמאות לכך ניתן לראות במקרים הבאים:
• בניין קל – פָּעַל – מקבילו בשפה הערבית יהיה فَعَلَ (שמכונה גם הוא בניין ראשון).
פועל לדוגמה – אָכַל. גם בשפה הערבית הפועל אָכַל יהיה באותו בניין – أَكَلَ.
• בניין הִתְפַּעֵל – הבניין המקביל לו בשפה הערבית הוא إِفْتَعَلَ.
כמו כן, גם בבניינים בערבית יש שם פעולה ושם פועל (כמו עמידה, לעמוד). שם הפועל/ פעולה בערבית נקרא “מצדר” – مصدر.
כפי שהזכרנו את הדמיון המובהק בבניינים בערבית ובעברית, כמו בעברית ניתן לראות בערבית שיש פעלים בגזרת השלמים, כפולים, עו”י, לו”י וכו’.
ניקח לדוגמה את גזרת הכפולים – כפי שבעברית שני עיצורים מתלכדים בדגש חזק תבניתי, גם הערבית כאשר יש שתי תנועות שהן זהות, רצופות ומונעות- ישנה התלכדות עיצורים ע”י דגש (הנקרא בערבית “שַדָּה” [شدّة – המשמעות: חיזוק] וסימן זיהויו הוא ّ).
לסיכום, כפי שראינו במקרים אחרים (להלן מאמר הקשר בין ערבית לעברית) גם בעולם הבניינים בערבית אנו עדים למכנה משותף בין שתי השפות, דבר שיכול להיות קל יותר לדוברי עברית שחפצים ללמוד את השפה הערבית.
לינגולרן הנו אתר לימוד ערבית באינטרנט, המאפשר לכם לעשות קורס ערבית למתחילים, או לשפר את מיומנויות הערבית שלכם וללמוד ערבית עם מורים מנוסים לערבית וחומרי לימוד מעולים, בכיתה וירטואלית מתקדמת.