fbpx

מספרים בערבית

כידוע לכולם, הערבים אחראים לכמה מהגילויים ופריצות הדרך החשובות יותר במתמטיקה וביניהן האלגברה וכן המצאת המספר 0. כמו כן, ידוע כי מערכת המספר בערבית שונה מזו האירופאית שבה אנו משתמשים גם בישראל. אבל כיצד הגיעו הערבים למספרים והספרוות הנהוגות אצלם כיום? שיטת המספור, המתמטיקה והאלגברה של היום עושה גם היום שימוש במערכת המספר הערבית – כולל המצאת האפס. אולם כתיבת המספרים הנהוגה אצלינו כיום שונה באורח פלא משיטת הכתיבה הנהוגה בארצות ערב השונות. לפניכם המספרים בערבית בין 0 ל-9:

now arabic
۰
۱
۲
۳
۴
۵
۶
۷
۸
۹
*כדי לציין מספר המורכב משתי ספרות, למשל 17, נהוג לשלב בין הספרות 1 ל-7 ۱۷

למעשה, שיטת כתיבת המספר הנהוגה כיום בעולם המערבי הינה השיטה הערבית הקדמונית. כיצד אם כן ייתכן כי אנו מדברים על מספרים “ערביים”, אך לאלו שום דימיון לאלו הנהוגים כיום בארצות ערב? ובכן, הכבוד הניתן להמצאה של מערכת הכתב הראשונה שלה בסיס עשר שייך להודים, או יותר נכון לצפון-הודים אשר הגו את הרעיון כבר לפני 1500 שנים. על מנת לקצר את הסיפור ניתן לומר כי מלומדים ערבים ייבאו את המספרים ההודים לארצות ערב דרך קשרים מדעיים עם ההודיים (חילופי דעות נמצאו בייחוד בתחום האסטרונומיה). על מנת לאמוד זאת יותר במדויק, התרחש אירוע זה בבגדאד בשנת 773 לספירה על-ידי המלומד איברהים אל-פאסרי אשר תרגם בפקודת החליפה מסכת אסטרונומיה הודית. יש לציין כי עד לפני אותה שנה היה נהוג לכתוב ספרות בעזרת אותיות ערביות כאשר כל אחת מהן נשאה ערך מסוים – ממש כמו בגימטריה. הסינתזה שנעשתה בין המדע היווני וההודי, מתובל עם נגיעות בבליות (בבל הינה עירק של היום) הציבה את אבן היסוד של ההשכלה והמדע הערבים אשר נהנו מתור הזהב שלהם בין סוף המאה ה-8 לתחיל המאה ה-12 לספירה. האימפריה הערבית נחלקה במאה ה-13 לשתי ממלכות קטנות: הממלכה הערבית מזרחית ומרכזה בבגדאד ודמשק והממלכה הערבית מזרחית עם מרכז תרבותי בקורדובה שמחוז אנדלוסיה בספרד. כך קרה גם שהמספרים עברו שני תהליכי התפתחות שונים שהיו נתונים לדגש ערבי-מזרחי ולדגש ערבי-מערבי

מספרים בערבית

השורה העליונה מייצגת את הספרות המערב ערביות וזו שלמטה את אלו המזרח ערביות.

המלומד הגרמני גרברט דה אאוריליאק שפעל במאה ה-10 נחשב לראשון שערך חישובים עם הספרות הערביות, כלומר המערב-ערביות, אליהן נחשף לראשונה בספרד. אלו מצאו גישה מהירה לסלוני המלומדים באירופה בעוד שהספרה 0 נכנסה למתמטיקה הערבית רק במאה ה-12 (“אפס” או “ריק” הנה התרגום הערבי של המילה בסנסקריט “סוניה” אשר בעלת אותה משמעות). זמן קצר לאחר שגרברט אימץ את כתב הספרות הערבי, “מתה” מערכת כתב הספרות הערבית מערבית וכך יצא שהוחלפה במערכת כתב הספרות הערבית מזרחית. עובדה נוספת ומעניינת לגבי המספר בערבית הוא שמספרים בערבית נאמרים משמאל לימין במקום מימין לשמאל כמקובל ברב ארצות המערב. למשל, בעברית נהוג לומר חמישים ואחת כאשר העשרות נאמרות קודם ואז האחדות (הכתיבה היא אומנם משמאל לימין 51 כאשר העשרות משמאל האחדות מימין אולם בשפה הדבורה זה הפוך). הסיבה לכך נעוצה ככל הנראה בכך שכאשר אימצו הערבים את מערכת המספר ההודית, במקום לשנות את האוריאנטציה שלהם מימין לשמאל, הם שינו את הדרך בה הם קראו את המספר משמאל לימין. ככל הנראה הם כתבו את המספר 15 אבל קראו אחת וחמישים. עם הזמן החלו לכתוב את המספר כמקובל בשאר ארצות העולם, אך דרך קריאת המספר נשארה כפי שהייתה. מעניין לציין שבגרמנית קורה בדיוק אותו הדבר מבחינת קריאת המספר. הגרמנים אומרים קודם את האחדות ואז את העשרות.

לקריאה נוספת

פתגמים בערבית

ביטויים בערבית

ארבע תפיסות שגויות בנושא לימוד ערבית מדוברת

חשיבות לימוד השפה הערבית בישראל


 לינגולרן הנו אתר לימוד שפות באינטרנט, המאפשר לכם לעשות קורס שפות למתחילים, או לשפר את מיומנויות השפה שלכם וללמוד שפות עם מורים מנוסים וחומרי לימוד מעולים, בכיתה וירטואלית מתקדמת המאפשרת תקשורה נוחה בין המורה לתלמיד.

now arabic

    Legend
    1. Your Name (required)
    2. Email Address (required)
    3. Your Message

    * Required

    צרו קשר עם Lingolearn
    צריך עזרה?